2013 m. gegužės 23 d., ketvirtadienis

Veidrodiniai fotoaparatai

Pradedantieji fotografai varžėsi dėl geriausios nuotraukos

Veidrodiniai fotoaparatai
Veidrodiniai fotoaparatai
Ketvirtadienį buvo surengtos smagios varžybos, kur veidrodiniai fotoaparatai ir jų savininkai kūrybiškai fiksavo kraštovaizdžius bei kitus objektus. Pagal duotas užduotis susirinkusieji turėjo įdomiai nufotografuoti peizažą, portretą bei daiktus. Šių trijų rungčių rezultatai – krūva daugybė nuotraukų, kurias padarė veidrodiniai naujausių modelių ir senesni fotoaparatai. Taip mėgėjai smaginasi jau ne pirmą kartą – tokios varžybos yra gana populiarus Amerikoje modelis, pamažu prigyjantis ir Lietuvoje. 

Dalyviai

Susirinkusieji dalyviai buvo įvairaus amžiaus kategorijų, pas visus buvo veidrodiniai fotoaparatai, nes tai ir vienijo šiuos žmones. Daugiausiai buvo pastebima dar mokyklinio amžiaus entuziastų. Vieni atvyko iš kitų mažesnių miestelių, kiti buvo vietiniai, vilniečiai. Tad fotoaparatai paprasti ir veidrodiniai, konkursas, kūrybiškas pomėgis šį kartą sutraukė auditoriją iš įvairiausių Lietuvos vietelių. 

Visiems susirinkus buvo sukurtas simbolinis himnas, kuriame komiškai paminimi veidrodiniai fotoaparatai. Be to, dalyviai buvo užregistruojami, visi iš karto traukė korteles, kas į kokią komandą patenka. Skaičius žmonių siekė apie septynias dešimtis, tad susiskirstyti komandomis buvo gana pravartu. Konkurso komisija buvo sutarusi, jog visgi vertinami bus ne tik komandiniai, bet ir individualūs darbai. Tai visiems dalyviams pasirodė labai sąžininga, todėl konkursas galėjo jau ir prasidėti. Visus viliojo prizai – trys naujutėlaičiai veidrodiniai fotoaparatai.

Kliūtys

Deja, netikėtai dėl oro sąlygų konkurso aplinkybės šiek tiek pasikeitė. Paaiškėjo, kad nebus galima taip paprastai imti ir nufotografuoti peizažo, nes ne visų dalyvių veidrodiniai fotoaparatai Nikon gerai reagavo į drėgmę. Tačiau buvo žmonių, teigiančių, jog jie galėtų kuo puikiausiai fotografuoti. Visgi, prieita išvados, kad reikia sulaukti kiekvienam žmogui palankaus fotografavimo meto ir tik tada imtis bendro konkurso vykdymo.

Tad kol kliūtys trukdė dirbti, o veidrodiniai fotoaparatai ar skaitmeniniai saugiai gulėjo neįjungti, dalyviai tiesiog susipažino. Tuo tikslu buvo žaidžiamas susipažinimo žaidimas, kur kiekvienas dalyvis turėjo prisiminti iš kairės stovinčio žmogaus vardą ir iš dešinės stovinčio žmogaus fotoaparato numerį. Veidrodiniai fotoaparatai apzvalga ir žaidimo kriterijumi tapo, tačiau toks susipažinimas buvo išties linksmas. 

Rungtys

Pirmoji rungtis buvo peizažo fotografavimas numatytame plote. Įdomu tai, jog nors čia ir nebuvo susirinkę patys brangiausi veidrodiniai fotoaparatai, o jų savininkai išties tik paprasti mėgėjai, padaryta buvo daug puikių nuotraukų. Komisija išrinko vieną itin originalią nuotrauką, kur užfiksuotas miškas, lėktuvas ir penkios skrendančios žąsys. Toje nuotraukoje filmuojantys veidrodiniai fotoaparatai nebūtų taip gerai atlikę savo darbo. Mat įamžintas vaizdas turėjo būti stabilus. Pasirodo, keturios žąsys ir lėktuvas susidėliojo į itin originalų vaizdą – Dovydo žvaigždę danguje. Dalyviai džiaugėsi tokia netikėta kompozicija ir visi vieningai sutiko, jog nuotrauka verta geriausios titulo.

Paskui sekė portreto fotografavimo rungtis, kur tikrą viršų ėmė veidrodiniai fotoaparatai, kaip fotografuoti galintys paaiškinti ir tikram mėgėjui. Portretai buvo daromi daugiausiai komandos narių, kai kas, bandydamas įsiteigti fotografavo ir komisijos narius, tačiau tai papildomų taškų nepridėjo. Mat vis dėl to labiausiai buvo žiūrima profesionalumo, siekiama sukurti aukščiausio lygio darbus. Taigi, neatskleidus veidrodiniai fotoaparatai kainos, buvo antrasis prizas padovanotas komandai, kurios portretai buvo labai teminiai. Visi fotografuoti asmenys tarsi tobulai įsikomponavo į bendrą aplinką. Taip, kaip į ją įsilieja, pavyzdžiui,miško gyvūnai.

Trečioje rungtyje unikalią nuotrauką pateikė dalyvis, įamžinęs kelių elektronikos daiktų kompoziciją. Papasakoti sunku –reikia pamatyti. Jam atiteko veidrodiniai fotoaparatai, internetu vėliau bus pateikiamos ir geriausios konkurso nuotraukos.