2014 m. kovo 13 d., ketvirtadienis

Interjero dizaineris apie virtuvės technikos įsigijimą




buitine technika
Buitine technika
Nėra abejonių, kad buitine technika reikalinga kiekvieniems namams. Ji turi ne tik derėti prie virtuvės interjero, bet ir būti praktiška, funkcionali, o, visų svarbiausia, kokybiška bei ilgaamžė. Yra keletas svarbių aspektų, į kuriuos būtina atsižvelgti, renkantis pagrindinius technikos įrenginius – šaldytuvą, viryklę ir indaplovę. Kokie jie? Nuo ko, apskritai, reikėtų pradėti įsirenginėti namų virtuvę? Apie visa tai kalba interjero dizaineris Jonas, kurio, kaip pats sako, mėgstamiausia sritis kaip tik ir yra dailios bei patogios virtuvės kūrimas.

Apie šaldytuvus ir jų pasirinkimą

Jono, kuris turi ypač daug patirties virtuvių įrenginėjime, nuomone, viskas prasideda nuo šaldytuvo: „Gal ir atsiras tokių, kurie nesutiks su manimi, bet aš esu tvirtai įsitikinęs, kad virtuvę būtina pradėti nuo šaldytuvo įsigijimo. Šis prietaisas – kiekvienos virtuvės „širdis“. Žinoma, sienų apdaila, virtuvės baldai, valgomojo stalas ir kėdės – visa tai taip pat labai svarbu, tačiau, kalbant apie pačią techniką, šaldytuvui reikėtų teikti pirmenybę.“. Paklaustas, į ką jis kreipia daugiausiai dėmesio, padėdamas savo klientams išsirinkti geriausią šaldytuvą, Jonas atsakė: „Kadangi esu kūrėjas, dizaineris, o ne mechanikas, galiu papasakoti, kam skiriu daugiausiai reikšmės išoriškai. Visų pirma, svarbus šaldytuvo dydis. Jis neturėtų būti per didelis, nes atitrauks dėmesį nuo kitų interjero detalių. Geriau jau rinktis kiek neutralesnį, negu ryškų ir nestandartinių gabaritų. Dabar dažnai klientams siūlau matinius paviršius. Šitai taikau ir šaldytuvui. Matinis sidabro atspalvis man asmeniškai atrodo subtiliausiai ir stilingiausiai. Na, bet viską reikia taikyti, priklausomai nuo vietos ir aplinkybių.“. Jonas pripažįsta, kad buitine technika vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose nepasižymi tokia didele įvairove, kaip užsienyje, bet su tuo tenka susitaikyti: „Kai dirbau Europoje, pastebėjau, kad tų pačių šaldytuvų modelių, spalvų, dydžių įvairovė yra daug didesnė. Ten ir buitine technika internetu, kaip idėja, žmonėms atrodo priimtina. Žinoma, paprasčiau, kai ji pristatoma iš kito miesto, o ne kitos šalies, kaip turėtų būti internetu užsakant techniką Lietuvoje. Vargu, ar klientai sutiktų mokėti už šaldytuvo iš Vokietijos ar Prancūzijos gabenimą į mūsų šalį.“.

Apie tai, kas reikalinga kiekvienoje virtuvėje, ir naudotą techniką

Jonas, paklaustas apie kitus buities prietaisus – viryklę ir indaplovę – sutiko, kad tai būtini daiktai: „Be jokios abejonės, savo klientams siūlau elektrines virykles. Jos ne tik modernesnės, bet ir atrodo žymiai stilingiau. Indaplovė taip pat reikalinga kiekvienoje virtuvėje. Tai nėra vien „turtuolių privilegija“, kaip kai kas klaidingai mano. Iš tiesų, indaplovė gali padėti sutaupyti vandens sąskaita, tad jos montavimas virtuvėje yra tiesiog ekonomiškas sprendimas.“. Kalbant apie kainas, dizaineris gynėsi, jog mąsto realistiškai ir atlaidžiai žiūri į naudotą buitine technika pigiau parduodamą pagal skelbimus ar specialiose parduotuvėse, turguje: „Puikiai suprantu, kad ne visi gali sau leisti brangiausią šiuolaikišką techniką. Na, mano klientai dažniausiai yra pasiturintys žmonės, tad jie nesvarsto, rinktis naują ar naudotą. Vis dėlto, manau, kad buitine technika su defektais gali būti puiki alternatyva brangiems virtuvės įrenginiams. Jei defektai nėra ypač akivaizdūs, juos galima sumaniai užmaskuoti, o pati buitine technika, dėl smulkių trūkumų, yra žymiai pigesnė, kodėl nepasinaudojus proga? Net ir naudoti daiktai man atrodo priimtini, tik, žinoma, nereikėtų visai „nusipiginti“ ir pirkti viską, kas papuola. Jeigu daiktas, pavyzdžiui, šaldytuvas, yra naudotas, tačiau neblogai išlaikytas, techniškai tvarkingas, švarus – kodėl gi nepasielgus išmintingai ir jo neįsigijus?“.