Nėra abejonių, kad buitine technika reikalinga kiekvieniems namams. Ji turi ne tik derėti prie virtuvės
interjero, bet ir būti praktiška, funkcionali, o, visų svarbiausia, kokybiška
bei ilgaamžė. Yra keletas svarbių aspektų, į kuriuos būtina atsižvelgti,
renkantis pagrindinius technikos įrenginius – šaldytuvą, viryklę ir indaplovę.
Kokie jie? Nuo ko, apskritai, reikėtų pradėti įsirenginėti namų virtuvę? Apie
visa tai kalba interjero dizaineris Jonas, kurio, kaip pats sako, mėgstamiausia
sritis kaip tik ir yra dailios bei patogios virtuvės kūrimas.
Apie šaldytuvus ir jų
pasirinkimą
Jono, kuris turi ypač daug
patirties virtuvių įrenginėjime, nuomone, viskas prasideda nuo šaldytuvo: „Gal
ir atsiras tokių, kurie nesutiks su manimi, bet aš esu tvirtai įsitikinęs, kad
virtuvę būtina pradėti nuo šaldytuvo įsigijimo. Šis prietaisas – kiekvienos
virtuvės „širdis“. Žinoma, sienų apdaila, virtuvės baldai, valgomojo stalas ir
kėdės – visa tai taip pat labai svarbu, tačiau, kalbant apie pačią techniką,
šaldytuvui reikėtų teikti pirmenybę.“. Paklaustas, į ką jis kreipia daugiausiai
dėmesio, padėdamas savo klientams išsirinkti geriausią šaldytuvą, Jonas atsakė:
„Kadangi esu kūrėjas, dizaineris, o ne mechanikas, galiu papasakoti, kam skiriu
daugiausiai reikšmės išoriškai. Visų pirma, svarbus šaldytuvo dydis. Jis
neturėtų būti per didelis, nes atitrauks dėmesį nuo kitų interjero detalių.
Geriau jau rinktis kiek neutralesnį, negu ryškų ir nestandartinių gabaritų.
Dabar dažnai klientams siūlau matinius paviršius. Šitai taikau ir šaldytuvui.
Matinis sidabro atspalvis man asmeniškai atrodo subtiliausiai ir
stilingiausiai. Na, bet viską reikia taikyti, priklausomai nuo vietos ir
aplinkybių.“. Jonas pripažįsta, kad buitine technika vilniuje ir
kituose Lietuvos miestuose nepasižymi tokia didele įvairove, kaip užsienyje,
bet su tuo tenka susitaikyti: „Kai dirbau Europoje, pastebėjau, kad tų pačių
šaldytuvų modelių, spalvų, dydžių įvairovė yra daug didesnė. Ten ir buitine
technika internetu, kaip idėja, žmonėms atrodo priimtina. Žinoma,
paprasčiau, kai ji pristatoma iš kito miesto, o ne kitos šalies, kaip turėtų
būti internetu užsakant techniką Lietuvoje. Vargu, ar klientai sutiktų mokėti
už šaldytuvo iš Vokietijos ar Prancūzijos gabenimą į mūsų šalį.“.
Apie tai, kas reikalinga kiekvienoje virtuvėje, ir naudotą techniką
Jonas, paklaustas apie kitus buities prietaisus – viryklę ir indaplovę –
sutiko, kad tai būtini daiktai: „Be jokios abejonės, savo klientams siūlau
elektrines virykles. Jos ne tik modernesnės, bet ir atrodo žymiai stilingiau. Indaplovė
taip pat reikalinga kiekvienoje virtuvėje. Tai nėra vien „turtuolių
privilegija“, kaip kai kas klaidingai mano. Iš tiesų, indaplovė gali padėti
sutaupyti vandens sąskaita, tad jos montavimas virtuvėje yra tiesiog
ekonomiškas sprendimas.“. Kalbant apie kainas, dizaineris gynėsi, jog mąsto
realistiškai ir atlaidžiai žiūri į naudotą buitine technika pigiau parduodamą
pagal skelbimus ar specialiose parduotuvėse, turguje: „Puikiai suprantu, kad ne
visi gali sau leisti brangiausią šiuolaikišką techniką. Na, mano klientai
dažniausiai yra pasiturintys žmonės, tad jie nesvarsto, rinktis naują ar
naudotą. Vis dėlto, manau, kad buitine technika su defektais gali būti
puiki alternatyva brangiems virtuvės įrenginiams. Jei defektai nėra ypač
akivaizdūs, juos galima sumaniai užmaskuoti, o pati buitine technika, dėl
smulkių trūkumų, yra žymiai pigesnė, kodėl nepasinaudojus proga? Net ir naudoti
daiktai man atrodo priimtini, tik, žinoma, nereikėtų visai „nusipiginti“ ir
pirkti viską, kas papuola. Jeigu daiktas, pavyzdžiui, šaldytuvas, yra naudotas,
tačiau neblogai išlaikytas, techniškai tvarkingas, švarus – kodėl gi nepasielgus
išmintingai ir jo neįsigijus?“.